top of page
  • hzajec

Lamborghini ali Ferrari?

Updated: Nov 27, 2020

Ste vedeli, da sta bila Lamborghini in Ferarri solastnika Ferrarija in sodelavca? Danes pa zagrizena konkurenta... kaj je šlo narobe? Ali bolje: kaj je šlo prav?

V šestdesetih letih so bili avtomobili Enza Ferrarija vozila bogatih in slavnih. Luksuzna znamka, o kateri je večina lahko le sanjala. Eden od solastnikov Ferrarija je bil tudi g. Ferrucio Lamborghini, ki je ustvaril svoje premoženje s predelavo starih vojaških strojev v kmetijska vozila, kot so traktorji.

Ferrucio Lamborghini je imel poseben hobi: dirkanje z avtomobili. In eden izmed avtomobilov, s katerimi je dirkal, je bil tudi njegov Ferrari.

Vendar z avtom ni bil ravno zadovoljen: bil je hrupen in težko vodljiv. Zato je stopil v stik z Enzom Ferrarijem in mu, kot mehanik in inženir, ponudil nekaj nasvetov.


A Enzo se je na predloge odzval posmehljivo: "Zakaj bi se posvetoval s strokovnjakom za traktorje?" Verjel je, da ga " en kmet" ne more ničesar naučiti o avtomobilih.

To je razjezilo Ferrucia do te mere, da se je odločil, da bo Enzu pokazal, koliko ve o avtomobilih in to tako, da bo izdelal lasten avto. Avto, ki bo ne le enak, temveč boljši od Ferarrija!

Zavrnitev je preusmeri v nov cilj in svojo jezo ter frustracijo v motivacijo in strast. V štirih mesecih je zasnoval nov avto in prve Lamborhinije so prodali še istega leta. In danes so tudi Lamborghiniji, kot Ferrariji, percipirani kot luksuzni, prestižni avtomobili.


Zakaj pišem o tem?

Ker je ta resnična zgodba dober zgled, da je motivacijo mogoče aktivirati na različne načine. Lahko vas motivirajo vizije, lahko strastno veselje ali samo dokazovanje.

Lahko pa, kot Ferrucio, črpate motivacijo iz soočanja z ljudmi, ki dvomijo v vas ali v vaše sposobnosti.

Zanimivo je, da ko berem avtobiografije uspešnih ljudi, pa naj gre za konstruktorje ali športnike, jim je, poleg uspeha (in ja, trdega dela), skupno tudi to, da so ljudje v njih... dvomili! Včasih celo družina, prijatelji ali različni "strokovnjaki".

A ta dvom jih ni ustavil. Ne, postal je ena od gonilnih sil, ki so jih spodbujale dalje. Če kdo kdaj dvomi v vas ali v vaše sposobnosti, se spomnite na to zgodbo!

Dvomimo v nekaj, kar še nismo videli, doživeli, ustvarili. A dvom ne pomeni, da nekaj ni mogoče na novo ustvariti ali doživeti.


Dvomljivci se vedno pojavijo; kako se odzivate na njih, pa je vaša izbira. Nekateri ob soočenju z dvomljivci odnehajo; opustite svoje sanje, vizije, potenciale. Drugi naredijo pač... Lamborghini :) .


Dvomov drugih vam ni treba poslušati, slediti! Preobrazite jih lahko v gorivo, ki vam bo pomagalo na poti do vaših sanj, ciljev ali ambicij.

Izbira je vaša! Vsakič znova.



111 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page