top of page
  • Helena Zajec

Vloga in pomen percepcije v našem življenju

Življenje in notranji svet v katerem živimo, je mnogo bolj odvisen od naše percepcije realnosti, kot od realnosti same. Možgani namreč ne »snemajo«, temveč »povzemajo«; vse kar doživljamo, gre skozi množico naših nezavednih filtrov, ki določajo, kaj v svoji okolici zares zaznamo.

Tako nastajajo notranje prestave, približki realnost, naše notranje «resnice« in na te se odzivamo: čustveno, energetsko in vedenjsko. Svet, življenje in realnost okoli nas so vedno bogatejši in bolj raznoliki kot naša zaznava.

Karkoli v življenju doživimo, samo po sebi ni ne dobro, ne slabo. Samo je.

Že celo enostavna življenjska situacije, kot je karambol na poledenili cesti, ponudi vsaj dve interpretaciji:

  • »Katastrofa, kako se mi to lahko zgodi! Stroški, policija, zamuda na delo… Kaj mi je tega treba!»

  • »Kakšne razmere na cesti! Še sreča, da se je končalo le s polomljeno pločevino… danes sem se ponovno rodila.»

Se osredotočite na pozitivni ali negativni vidik? Kakorkoli lahko zveni ta izbira enostavna v tej zgodbi, pa je v naših življenjih kompleksnejša; večinoma ne razmišljamo, na kaj bi se fokusirali, temveč odreagiramo kot blisk; videti je, kot da to »vrednotenje« nastane samodejno in avtomatično.

Velikokrat se znajdemo v primežu negativizma, še posebej v teh časih, za katerega se zdi, kot da je življenje polno črnih pik. Pa je res? Vedno imate IZBIRO!

Pomembno je le ta trenutek ozavestiti in izbrati FOKUS: na kar usmerite svojo pozornost, temu sledijo vaš misli, ki aktivirajo vaša čustva, ta pa določajo vaša vedenja.

Poletite pod nebo in, kot da ste en od brezskrbnih oblakov, poglejte svoje življenje... je v njem kaj sonca? Trenutkov ljubezni? Posebnih oseb? Smeha? Obdobij sožitja in blagostanja? Vsak od nas ima nekaj, za kar je v življenju hvaležen. In vsak se sam odloča, kaj bo njegov FOKUS, kaj bo prešteval... črne ali bele pike?

Življenje je - PREPROSTO - zmes obojih. Brezmejno uživajte v njem!

734 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page