top of page
  • Helena Zajec

Spremeni mišljenje, spremeni Življenje!

Drvar je prišel na žago, kjer je želel delati. Plača je bila dobra, delovni pogoji pa še boljši, zato se je trudil, da bi naredil dober vtis.

Prvi dan je stopil k delovodji, ta mu je dal sekiro in mu določil območje, kjer naj seka.

Moški je navdušeno odšel v gozd sekat drevje. V enem samem dnevu je podrl kaj 18 dreves.

»Čestitam«, je rekel delovodja, »kar tako naprej.«

Drvarja so delovodjeve besede spodbudile. Odločil se je, da bo svoj dosežek naslednji dan še izboljšal, zato je zvečer zgodaj legel.

Zjutraj je vstal pred drugimi in odšel v gozd. Kljub vsemu trudu mu ni uspelo posekati več kot 15 dreves. »Verjetno sem utrujen,« si je rekel in legel ob sončnem zahodu.

Ob zori je vstal, odločen, da bo posekal več kot 18 dreves. Toda tega dne jih ni posekal niti pol toliko. Naslednji dan jih je posekal 7, nato 5, zadnji dan pa si je vse popoldne prizadeva podreti komaj drugo drevo.

Zaskrbelo ga je, kaj si bo mislil delovodja, zato je odšel k njemu, mu povedal, kaj se mu dogaja ter mu zagotovil, da se izjemno trudi.

Delovodja ga je vprašal: »Kdaj si zadnjič nabrusil sekiro?«

»Nabrusil? Saj nisem imel časa, da bi jo nabrusil, ko sem bil tako zaposlen s sekanjem.«

Kaj pa se mi odzivamo na ovire, neuspehe?

Ponavljamo (še bolj pridno) stare, utečene pristope in nauke in upamo, da bodo enkrat spet delovali? Iščemo »zunanje, objektivne« razloge, zakaj nam ne uspe; v karieri, v odnosih, pri osebnem zadovoljstvu?

Poglejte, vsi v življenju razvijemo določene strategije, s katerimi se lotevamo življenja. In nekatere nam prav dobro in dolgo časa služijo. A ko se v življenju soočamo z novostmi, nas lahko stari načini razmišljanja in delovanja najbolj ovirajo pri doseganju naših želja.

Če želite žeti nekaj novega, morate posejati novo, drugačno seme!

In najpomembnejše seme našega življenja so naše misli. Način, kako razmišljamo o sebi, o svetu, o možnostih, ki jih vidim zase, o tem, kaj je prav in kaj narobe, ključno vpliva na naše odločitve in dejanja. Naše odločitve in dejanja pa ustvarjajo mojo prihodnost. Čustveni, mentalni in fizični svet, v katerem živim.

Če npr. verjamete, da so vsi bogati barabe in goljufi, kaj menite, boste kdaj izkusili finančno obilje in blagostanje? Ne! Denar teče tja, kjer ga cenijo. Negativen odnos do denarja, pomeni prazno denarnico. Ciničen pogled na nasprotni spol je garancija, da boste spali sami…

Ker misli vodijo naša življenja, je eno najpomembnejši vprašanj, ki si ga lahko postavite, to: Kdaj sem zadnjič »nabrusil« svoj um? Ga podmazali z novimi znanji, razumevanji in razmisleki, ki bi mi v življenju omogočila dosegati več osebne sreče, hitrejši karierni napredek prijaznejše odnose? Kaj novega sem se naučil o sebi, o odnosih, o čustvih?

Spremeni mišljenje, spremeni Življenje!

Vpišite s na treninge NLP pri www.fokusnlp.si, saj boste na treningih spoznali in prevetrili svoje načine razmišljanja, s tem pa odprli bogastvo vedenjskih izbir, ki vam bodo omogočila, da boste hitreje in z manj na napora zaživeli Življenje, ki si ga zaslužite!

280 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page