top of page
  • Helena Zajec

Sosedino umazano perilo

Mlad par se je preselil v novo sosesko. Ko sta naslednje jutro sedla k zajtrku, je mlada žena opazila sosedo, ki je zunaj obešala perilo. »To perilo pa ni preveč čisto, ne zna ga prav oprati. Morda bi potrebovala boljši pralni prašek«. Njen mož je molče zajtrkoval dalje. Vsakič, ko je soseda obesila perilo, da se posuši, je mlada žena pripomnila isto.

Čez mesec dni žena presenečeno zagleda čista oblačila na sušilni vrvi in reče svojemu možu: »Poglej, končno se je naučila prati perilo pravilno. Me res zanima, kdo jo je zdaj tega naučil?« Mož odvrne: «Zjutraj sem zgodaj vstal in očistil okna…«

Razmišljam... Kaj ni tako tudi v naših življenjih?

Kar vidimo, ko opazujemo druge, je velikokrat odvisno od »barve« oken, skozi katere gledamo. In ko nam nekdo ali nekaj na novo »prebarva« naša okna, so svet, življenje in ljudje lahko videti novi, drugačni.

Ali veste, kakšne barve so vaša okna, vaš način »gledanja na svet«?

V NLP eno od razlag različnih barv naših oken ponujajo t.i. »meta programi«; umski filtri ki »obdelajo« vsako informacijo, ki jo zaznamo.

»Meta programi«, so ena zanimivejših poglavji v NLP, ki jih najenostavneje razložimo kot način, kako naš UM »interpretira« in/ali filtrira različne informacije; vsak od nas pa je pri interpretaciji inovativen.

So eno od bolj učinkovitih orodjih razumevanja človeškega obnašanja ter tisti »čarobni ključ« za boljše sporazumevanje s širšim krogom ljudi. Vsi imamo nekatere osebnostne preference; ljudje s podobnimi preferencami na podoben način »obdelajo« informacije in se na njih odzivajo na podoben način. Meta programi so tako močni in stabilni, kot naša »nagnjenost«, da smo desničarji ali pa levičarji.

Ravno naši umski filtri so tisti, ki so odgovorni, da se 80% informacij v komunikaciji izgubi, popači ali posploši.

123 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page