10 načel boljšega upravljanja s časom

 1. Načrtujte vaš (delovni dan) in opravila; ob zaključku delavnika ali zgodaj zjutraj pripravite načrt aktivnosti dneva pred seboj in se jih držite! Namenite temu dnevno vsaj (in največ!) 15 minut.
   

 2. Uporabljajte koledarje: v njih vnesite opravila, rok, ko morajo biti zaključene. Vidno označite tudi »rezerviran« čas, ko jih boste izvajali, da vas roki ne prehitijo.
   

 3. Predvidite čas za nepredvideno: načrtujte do 80% vašega časa, ostalo pustite prazno za nepredvidene aktivnosti (nujni klici, izredni sestanki, usklajevanja….) in premor med posameznimi sklopi opravil.
   

 4. Spremljajte uro in učite se iz izkušenj: zavedajte se porabljenega časa, vodite evidence in ustrezno korigirajte vaše načrtovanje. Naj bo vaš cilj končati nalogo pred rokom in priti na sestanek nekaj minut prej.
   

 5. Določajte nalogam prioritete in delegirajte! Odpravljajte aktivnosti, ki jemljejo čas in ne prispevajo k rezultatom vašega dela. Rezervirajte si čas za naloge, ki so pomembne za vaš razvoj in napredovanje, saj le redko postanejo nujne.
   

 6.  Naučite se reči NE, če veste, da za nalogo nimate časa oz. drugih nalog ne morete preložiti na kasnejši termin. In sprejmite, da je včasih je 80% zares dovolj dobro!
   

 7. Delajte osredotočeno in vzdržujte fokus na trenutni nalogi. Opustite hkratno delo na različnih nalogah. V največji meri se izogibajte motilcem in odpravite vse, kar vam jemlje dragocen čas (branje e-novic, socialna omrežja, zasebna pošta, ipd.). Vsako zadevo obdelajte le 1x, omejite preverjanja in zaključujte!
   

 8. Outlook postaja motilec dela št. 1. Predvidite čas za preverjanje elektronske pošte in ob delu na nalogah zaprite elektronske poštne predale. Če je le mogoče, prezrite ne-nujne telefonske klice in večino razgovorov opravite v času, ki ga za to rezervirate. Opustite brskanje po socialnih medijih.
   

 9. Pripravite in organizirajte svoj delovni prostor za delo: odstranite nedokončane naloge, moteče vsebine (časopisi, prigrizki, opomniki ipd.) in ugasnite računalnik oz. ekran. Če je potrebno, si zagotovite čas, ko boste popolnoma nemoteni (utišajte telefon, zaprite vrata ali se umaknite v prostor, kjer boste nedosegljivi). 
   

 10. Izračunajte, koliko je vredna vaša ure in kakšne so vaše dohodkovne ambicije. Ne glede na vašo marljivost; če boste namenjali glavnino vašega časa aktivnostim z nizko vrednostjo, bo takšna tudi vaša plača.

Ne pozabite: Nagradite se za uspešno in v roku izvedeno nalogo!

Brezmejen Si | Izobraževanje in svetovanje | Helena Zajec, s.p. 

Tacenska cesta 135a, SI - 1000 Ljubljana

Vizitka

Helena Zajec

gsm: 041 326 379

mail: helena@brezmejen.si

© Vsa besedila so avtorsko delo Helene Zajec in jih je brez predhodnega soglasja prepovedano kopirati ali kako drugače razmnoževati!

Splošni pogoji prijave 

Politika zasebnosti

©2021  Helena Zajec.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now