top of page

7 idej kako do več ravnovesja v življenju

Doseganje življenjskega ravnovesja v principu pomeni, da dnevno doživljate dosežke (achievments) in zadovoljstvo (enjoyment) na različnih področjih svojega življenja.

Potemtakem bistvo ni v preštevanju ur, ki jih preživite v službi ali doma, temveč v tem, kako te ure ali, še bolje, minute izkoristiti, da vam prinesejo več zadovoljstva in manj stresa. Tako v službi kot doma.

Vse se začne na začetku:

 1. Preglejte svoj urnik: je v njem čas za vsa ključna področja vašega življenja vsaj na tedenski ravni? Načrtujte čas za družino, hobi, prijatelje… Odlašanje na takrat, »ko bo čas«, se največkrat izkaže za utopično početje.
   

 2. Postavite si jasne cilje in vztrajajte pri uresničitvi: za vsa področja vašega življenja. Nič nas bolj ne motivira in napolni kot občutek uspeha, ki ga prinese dosežen cilj!
   

 3. Stran z odličnostjo! Ko se izzivi življenja množijo, je težko vzdrževati nadpovprečne rezultate na vseh področjih in pri vseh nalogah. Izberite tista, kjer je to zares pomembno. In ne, niso vsa!
   

 4. Razmislite o svojih opravkih: katere so tiste aktivnosti, ki jih lahko brez škode opustite (npr. članstvo v društvih) ali prepustite drugim (npr. skrb za likanje)? Kje ste prisotni zgolj zaradi pričakovanja drugih? Naučite se reči NE: sebi, sodelavcem, znancem, strankam. Brez slabe vesti!
   

 5. Spravite se v gibanje, na zrak: gibanje pomaga vašemu umu in telesu, da se sprosti, napolni z energijo in kisikom, posledično pa zato učinkoviteje razmišljate. Opustite izgovore in si »zaklenite« čas za rekreacijo, telo vam bo hvaležno!
   

 6. Poskrbite za sprostitev dnevno: ni potrebno postaviti življenja na glavo, dovolj je, da pregledate svoj dan in vanj vgradite majhne sklope sprostitve; npr. jutranja 10 minutna telovadba, meditacija med vožnjo z busom, 10 minutni sprehod med službo s slušalkami, ki igrajo vašo najljubšo glasbo, ob koncu dneva pa umirite um z aktivnim dihanjem, jogo, meditacijo ali le preprostim sedenjem v tišini. Zapomnite si: tudi 10 minut je več kot nič!
   

 7. Občasno se izklopite: telekomunikacijska orodja so nam olajšale delo in nas povezala, a ustvarila tudi pričakovanje večne dosegljivosti. Občasno se izklopite fizično in mentalno in dan preživite zunaj, brez telefona in v družbi tistih, ki vam ogrejejo srce!
   

Razumite tudi, da je nerealno pričakovati, bo ravnovesje mogoče dosegati vsak dan. Tudi skozi življenje se vaše osebno idealno razmerje med delom in ostalimi aktivnostmi glede na življenjske okoliščine spreminja.

Ravnovesje ni matematika; ne obstoja ideal, proti kateremu bi morali stremeti; vsak od nas ima svojega, saj živimo različna življenja v različnih okoliščinah.

Ostanite pa pozorni, da »nahranite« vsa področja življenja tako, da na dolgi rok (npr. mesečno, kvartalno) dosegate želeno ravnovesje.

bottom of page