Vloga in pomen percepcije v našem življenju

June 8, 2018

Življenje in notranji svet v katerem živimo, je mnogo bolj odvisen od naše percepcije realnosti, kot od realnosti same. Možgani namreč ne »snemajo«, temveč »povzemajo«; vse kar doživljamo, gre skozi množico naših nezavednih filtrov, ki določajo, kaj v svoji okolici zares zaznamo. 

Tako nastajajo notranje prestave, približki realnost, naše notranje «resnice« in na te se odzivamo: čustveno, energetsko in vedenjsko. Svet, življenje in realnost okoli nas so vedno bogatejši in bolj raznoliki kot naša zaznava. 

Karkoli v življenju doživimo, samo po sebi ni ne dobro, ne slabo. Samo je.

 

 

Že celo enostavna življenjska situacije, kot je karambol na poledenili cesti, ponudi vsaj dve interpretaciji:

  • »Katastrofa, kako se mi to lahko zgodi! Stroški, policija, zamuda na delo… Kaj mi je tega treba!»

  • »Kakšne razmere na cesti! Še sreča, da se je končalo le s polomljeno pločevino… danes sem se ponovno rodila.»

 

Se osredotočite na pozitivni ali negativni vidik? Kakorkoli lahko zveni ta izbira enostavna v tej zgodbi, pa je v naših življenjih kompleksnejša; večinoma ne razmišljamo, na kaj bi se fokusirali, temveč odreagiramo kot blisk; videti je, kot da to »vrednotenje« nastane samodejno in avtomatično. 

Velikokrat se znajdemo v primežu negativizma, še posebej v teh časih, za katerega se zdi, kot da je življenje polno črnih pik. Pa je res? Vedno imate IZBIRO! 

Pomembno je le ta trenutek ozavestiti in izbrati FOKUS: na kar usmerite svojo pozornost, temu sledijo vaš misli, ki aktivirajo vaša čustva, ta pa določajo vaša vedenja.

 

Poletite pod nebo in, kot da ste en od brezskrbnih oblakov, poglejte svoje življenje... je v njem kaj sonca? Trenutkov ljubezni? Posebnih oseb? Smeha? Obdobij sožitja in blagostanja? Vsak od nas ima nekaj, za kar je v življenju hvaležen. In vsak se sam odloča, kaj bo njegov FOKUS, kaj bo prešteval... črne ali bele pike?

 

Življenje je - PREPROSTO - zmes obojih. Brezmejno uživajte v njem!


 

 

 

 

Please reload

Our Recent Posts

Najboljša ali najslabša jed?

September 9, 2019

Obrni pogled vase!

March 17, 2019

Stres nas (lahko) osvobodi spon

January 17, 2019

1/1
Please reload

Tags

Please reload

©2018  Helena Zajec.

© Vsa besedila so avtorsko delo Helene Zajec in jih je brez predhodnega soglasja prepovedano kopirati ali kako drugače razmnoževati!

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now