top of page
  • Helena Zajec

Najboljša ali najslabša jed?

Nekoč je živel kralj, ki je bil brez otrok in naslednikov. Kot vladar in mogočnež je imel tudi zelo malo zaupnikov. Edini, ki mu je zares zaupal, je bil njegov služabnik. Ko so ga začela leta resno pestiti, je razmišljal, da mu prepusti kraljestvo. Ker je vladanje odgovorna in pomembna stvar se je odločil, da ga postavi pred zanimivo preizkušnjo. Zadal mu je posebno nalogo: »Na voljo imaš en dan za pripravo najboljše jedi na svetu.«

Služabnik je šel na tržnico in kupil kravji jezik. Iz tega je skuhal okusno obaro in jo postregel kralju. Ko jo je kralj z užitkom srebal, je služabnika povprašal: »Zakaj si izbral ravno to jed?«

»Spoštovani kralj, z jezikom lahko govorimo najlepše, najslajše stvari na svetu, z njim hvalimo in spodbujamo, navdihujemo in zbujamo prijetna čustva.«

Kralj je bil z odgovorom zadovoljen, a mu je vseeno dodelil še eno nalogo: »Zdaj pa pripravi novo jed: najslabšo jed na svetu! Čas imaš do jutri zvečer.«

Služabnik je šel ponovno na trg in kupil jezik; ga ravno tako skuhal v obaro in jo ponudil kralju. Ta se je najprej začudil »Ja, kaj je pa to? Saj to je isto kot včeraj?!«

Služabnik mu je pojasnil: »Z jezikom povemo najgrše in najbolj krute stvari. Z jezikom užalimo, uničimo upanja in odvzamemo vero, zanos …«

Kraj je pomislil, a le za trenutek, in mu z mirnim srcem prepustil vodenje kraljestva.

Ste kdaj analizirali, kako uporabljate svoj jezik?

V nevrolingvističnem programiranju ima lingvistika pomembno mesto, saj je dokazano, da ima jezik moč, da v nas ustvarja mentalne predstave, aktivira čustva in določa razsežnosti naših sposobnosti in nenazadnje življenjske uspešnosti.

Omejitve namreč ne obstajajo v svetu, obstajajo v jeziku.

Besede oblikujejo naše mentalne slike in določajo, kako gledamo na življenje. Ne realnost, ampak način razmišljanja o svetu določa, kako se počutimo in kaj nam življenje zares prinese.

Jezik in besede so pomembne, če razumemo, da so pot, po kateri naš zavedni um komunicira in vodi delovanje našega nezavednega. Nezavedno pa je mogočna sila, ki ne-selektivno uresničuje navodila in sugestije našega notranjega monologa; je kot dobro pognojena njiva, ki zagotovi, da vzklije vsakršno seme. Dobro ali slabo. Vsaka misel se preko moči nezavednega uma v vašem življenju manifestira kot okoliščina, dogodek ali razmere, s katerimi se soočite.

Kakšna semena sadite v njivo svojega uma?

So vaše misli spodbudne, prijazne, optimistične, polne zanosa in velikih življenjskih načrtov? Ali morda razmišljate o sebi in svoji prihodnost v dvomih, opisujete strahove, se poglabljate v probleme in iščete omejitve? POZOR! Karkoli posadite, to bo zrastlo!

Naše besede pa ustvarjajo prestave in aktivirajo čustva tudi v drugih; še posebej, če gre za mlade, ranljive ali odvisne osebe.

Kaj rečete malčku na kolesu: »Kar pogumno, vse bo ok!« ali »Previdno, pazi da ne padeš!«?

V drugih lahko z besedami gradite samozavest, samozaupanje in vero vase. Ali pa jih napolnite s strahom, cinizmom, dvomi in nezaupanjem. Kar verjamejo o sebi in svetu, to njihovo nezavedno uresniči.

Poučite se o uporabi jezika; aktivirajte najmočnejšo silo (ki jih ji bolj popularno pravijo The Secret – Skrivnost) v sebi in drugim v podporo in poskrbite za polnost življenja, osebno srečo in uresničenje življenjskih sanj.

V programu NLP Praktik se podrobno posvetimo raziskovanju jezika in se naučimo izbirati besede, ki vam v življenje prinesejo več optimizma in pozitivnih vibracij.

Poučimo se o razsežnostih in dvojnosti našega uma in se s praktičnimi vajami in zanimivimi NLP tehnikami navadimo obvladovati svoje misli in aktivirati neizmerno moč svoje podzavesti.

Naredite najpomembnejše zase: naučite se vplivanja na podzavestni um in si prikličite življenje, ki si ga želite in zaslužite.

S pozitivnimi mislimi, Helena Zajec

164 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page