Sosedino umazano perilo

July 14, 2018

Mlad par se je preselil v novo sosesko.

Ko sta naslednje jutro sedla k zajtrku, je mlada žena opazila sosedo, ki je zunaj obešala perilo. »To perilo pa ni preveč čisto, ne zna ga prav oprati. Morda bi potrebovala boljši pralni prašek«. 
Njen mož je molče zajtrkoval dalje.
Vsakič, ko je soseda obesila perilo, da se posuši, je mlada žena pripomnila isto.


Čez mesec dni žena presenečeno zagleda čista oblačila na sušilni vrvi in reče svojemu možu: »Poglej, končno se je naučila prati perilo pravilno. Me res zanima, kdo jo je zdaj tega naučil?«

Mož odvrne: «Zjutraj sem zgodaj vstal in očistil okna…«

 

 

Razmišljam... Kaj ni tako tudi v naših življenjih?

 

Kar vidimo, ko opazujemo druge, je velikokrat odvisno od »barve« oken, skozi katere gledamo. In ko nam nekdo ali nekaj na novo »prebarva« naša okna, so svet, življenje in ljudje lahko videti novi, drugačni.

Ali veste, kakšne barve so vaša okna, vaš način »gledanja na svet«?

 

V NLP eno od razlag različnih barv naših oken ponujajo t.i. »meta programi«; umski filtri ki »obdelajo« vsako informacijo, ki jo zaznamo.

 

 

»Meta programi«, so ena zanimivejših poglavji v NLP, ki jih najenostavneje razložimo kot način, kako naš UM »interpretira« in/ali filtrira različne informacije; vsak od nas pa je pri interpretaciji inovativen.

So eno od bolj učinkovitih orodjih razumevanja človeškega obnašanja ter tisti »čarobni ključ« za boljše sporazumevanje s širšim krogom ljudi.

Vsi imamo nekatere osebnostne preference; ljudje s podobnimi preferencami na podoben način »obdelajo« informacije in se na njih odzivajo na podoben način. Meta programi so tako močni in stabilni, kot naša »nagnjenost«, da smo desničarji ali pa levičarji.

 

Ravno naši umski filtri so tisti, ki so odgovorni, da se 80% informacij v komunikaciji izgubi, popači ali posploši.

 

 

 

Please reload

Our Recent Posts

Najboljša ali najslabša jed?

September 9, 2019

Obrni pogled vase!

March 17, 2019

Stres nas (lahko) osvobodi spon

January 17, 2019

1/1
Please reload

Tags

Please reload

©2018  Helena Zajec.

© Vsa besedila so avtorsko delo Helene Zajec in jih je brez predhodnega soglasja prepovedano kopirati ali kako drugače razmnoževati!

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now