Sokratov test treh filtrov

June 30, 2018

Sokrat je srečal znanca, ki mu je dejal: "Ali veš, kaj sem danes slišal o tvojem prijatelju?"

 

"Počakaj," ga ustavi Sokrat. "Preden mi kaj poveš, boš opravil krajši test. To je TEST TREH FILTROV. Premisli in filtriraj to, kar mi nameravaš povedati.

Prvi filter je filter resnice. Ali si popolnoma prepričan v resničnost tega, kar boš povedal?"

"Ne, pravzaprav sem o tem slišal le od drugih," odgovori znanec.


"Prav," je rekel Sokrat, "torej pravzaprav ne veš, ali je resnica. Poskusi sedaj z drugim filtrom, ki se imenuje filter dobrote. Ali je to, kar mi nameravaš povedati o mojem prijatelju, nekaj dobrega?"

 

"Ne, ravno nasprotno," odgovori znanec.

 

"Torej," je nadaljeval Sokrat, "rad bi mi povedal nekaj slabega o njem, pa ne veš, če je resnica. Sedaj poskusiva še s tretjim filtrom, to je filter koristnosti. Ali mi bo to, kar mi boš povedal o njem, koristilo?"


"Ne vem. Mislim, da ne," skesano odgovori znanec.

"Torej, če mi želiš povedati nekaj, v kar nisi prepričan, da je res, ni niti dobro in ne koristno, zakaj bi mi to sploh rad povedal?" je zaključil Sokrat.

 

Vprašajmo se, je tako kdaj tudi z nami?

 

Velikokrat si ustvarjamo menja ali celo širimo zgodbe na osnovi informacije, ne da bi se prepričali v njihovo resničnost ali se vprašali o njihovi smiselnosti, koristnosti.

Predstavljajte si, kako drugačen in boljši bi bil svet, če bi temeljil na resnici, dobroti in konstruktivnosti?

Zato dobro premislimo, preden govorimo o drugih... Če v nekaj nismo prepričani, je bolje, da molčimo. Kajti besede bolijo in rana se kljub opravičilu ne zaceli.

 

Kako pa mislimo in razmišljamo o sebi? So misli, ki jih projiciramo nase, za nas koristne? Nam bodo pomagale pri izzivih in doseganju naših sanj? Smo do sebe dobri in prijazni? Ali so predstave o mojih zmožnostih in omejitvah sploh resnične? Kdaj ste jih zadnjič preverili?

Uporabimo test treh filtrov preden o sebi sklenemo nekaj, kar bi nas na naši poti omejevalo, plašilo ali nam jemalo samozavest in samozaupanje.

 

 

Please reload

Our Recent Posts

Najboljša ali najslabša jed?

September 9, 2019

Obrni pogled vase!

March 17, 2019

Stres nas (lahko) osvobodi spon

January 17, 2019

1/1
Please reload

Tags

Please reload

©2018  Helena Zajec.

© Vsa besedila so avtorsko delo Helene Zajec in jih je brez predhodnega soglasja prepovedano kopirati ali kako drugače razmnoževati!

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now